Tuesday , January 19 2021
Home / Latest Articles / Кружен тек на дното од Атлантскиот океан и тоа за неколку недели? (ВИДЕО)

Кружен тек на дното од Атлантскиот океан и тоа за неколку недели? (ВИДЕО)

Завршени се градежните работи на првиот подводен кружен тек изграден на дното на Атлантскиот океан. За неколку седмици ќе биде отворен за сообраќај.

Тунелот поврзува два од осумнаесетте Фарски острови и е вистинско архитектонско чудо. За уредба на овој кружен тек е заслужен фарскиот уметник Трондур Патурсон.

Најниската точка на тунелот е 189 метри под морето и ќе ја намали оддалеченоста меѓу двата острови од 55 на 17 км, со што ќе се намали времето за возење од повеќе од еден час на само 16 минути.

Check Also

Дакар 2021: 14та Дакар титула за „Г-дин Дакар“

Француската офроуд легенда Стефан Петерхансел дојде до рекордна 14-та Дакар титула, откако победи на 2021 …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *