Home / Latest Articles / Доктор го ризикувал својот живот да спасува животи позади волан на Nissan GTR

Доктор го ризикувал својот живот да спасува животи позади волан на Nissan GTR

Австралиски доктор се ризикувал себеси да спасува животи употребувајќи го својот Nissan GTR како автомобил за брза помош, но властите го одбиле тоа размислување на докторот…

Кога станува збор за спасување животи, не може да не се спомене дека врмето е клучно. Затоа Др. Мајкл Ливингстон кој поседува две клиники во Австралија, одлучил да го користи неговиот автомобил Nissan GTR како возило со кое може најбрзо да пристигне од еден во друг град. Во итни случаи тој морал да патува со огромна брзина за да пристигне на време кај своите пациенти во тешки случаи.

Пример: едногодишно бебе имало проблем со бронхитис на почетокот од оваа година на кого му била потребна итна помош. Др. Ливингстон кој во тој момент бил на 30 минути од локацијата, морал да вози со максимална брзина, да го ризикува својот живот за да го спаси бебето. Благодарение на неговата брза интервенција тој пристигнал на време и бебето било спасено и сега е во ред.

Во такви случаи како гореспоменатите, Др. Ливингстон бил ставен во ризик, како од казни за брзо возење така и од можни незгоди бидејќи неговиот автомобил не можел да биде препознаен како итно медицинско возило.

Затоа тој аплицирал за дозвола за неговиот GTR како би обезбедил статус на возило за итна помош. Оваа дозвола во Австралија му дозволува на автомобилот да биде опремен со светла и сирени, кои се користат во итни случаи на интервенција, како и обавезен тренинг за оперирање во итни случаи во сообраќај.

Како и да е, Министерството за транспорт на Австралија ја одбило апликацијата на Др. Ливингстон со објаснување „Машките возачи почесто возат брзо и влегуваат во големи ризици“ што е неосновано. Од министертвото велат дека вакви апликации генерално биле одобрувани само за возила кои се дел од државната мрежа за итни ситуации.

About vladimir

Check Also

WRC: Утре започнува Рели Хрватска

После одобрувањето за Хрватска рунда во Светскиот рели шампионат минатата година, WRC караванот се враќа …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *