Saturday , June 19 2021
Home / Latest Articles / Koenigsegg Jesko Absolut цели на 500км/ч максимална брзина

Koenigsegg Jesko Absolut цели на 500км/ч максимална брзина

Koenigsegg Jesko Absolut е автомобил кој е фокусиран само за максимална брзина. После долгите планови и развој овој проект се материјализираше.

Koenigsegg Jesko Absolut ќе биде најбрзиот Koenigsegg произведен досега на кого му беше изменета аеродинамиката за добивање на поголема брзина. Овој автомобил не е ниту специјално издание. Тоа што Koenigsegg откри е опција за подобри спецификации која е достапна за сите Jesko сопственици.

Аеродинамиката му е така оптимизирана што силата на потисок е намалена на 40кг при 250км/ч до максимум од 150кг. Стандардниот модел на Jesko има 80кг при 250км/ч со максимум од 1.400кг. Драг коефициентот е постигнат со отфрлање на огромниот заден спојлер, а заменет е со две перки инспирирани од борбениот авион F-15.

Исто така за подобра аеродинамика продолжена е задната хауба, покриени се задните тркала, намалена е висината на автомобилот, а затворен е и предниот канал за влез на воздух на хаубата. Koenigsegg Jesko Absolut го користи истиот 5.0 литарски V8 агрегат со две турбини, како и 9-степениот менувач. Агрегатот располага со 1.600КС на Е85 гориво, како и 1.500Њм вртежен момент.

Koenigsegg Jesko Absolut ќе започне со производство од следната година.

Check Also

TCR Europe: Високо квалитетен викенд за ПСС Рејсинг на Пол Рикар

Највисок пласман за Давидовски до сега во неговата кариера во TCR Europe Македонскиот ПСС Рејсинг …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *