Home / Balkan Automoto / Rob Vilson: Od agresivnog Vasilija na početku, do fantastične rezultate na kraju

Rob Vilson: Od agresivnog Vasilija na početku, do fantastične rezultate na kraju

Aktuelni šampion Centralno evropske zone na brdskin stazama, Vasilije Jakšić je uspešno završio obuku kod jednog od najboljih instruktora vožnje na svetu, Roba Vilsona

Crnogorski automobilista je od 3. do 8. maja boravio u Engeleskoj, tačnije u Lesteru. Cilj nije bila turistička poseta Engleskoj, već usavršavanje i pobošljanje već sjajnih vozačkih veština. Vilson je za vas koji ne znate bivši vozač Formule 1 i Naskara. Trenutno se kod njega na obuci nalaze brojni aktuelni takmičari u Formuli 1, a tokom svoje karijere insruktora je obučavao mnoga velika imena Formule1.

Kako je Vilson veoma zauzet tokom cele godine, skoro je ne moguće da dođete kod njega na obuku, ali ako imate dobre preporuke kao što ih je Jakšić imao, onda je sve moguće.

Za obuku je korišćena staza dužine 3,2 kilometara, a obučavanje se sastoji iz vožnje civilnog automobila, ukupnje vožnje tokom jednog dana od šest časova. Mali “problem” koji je Jakšić imao je taj što Vilson koristi automobile isključivo sa volanom na desnoj strani.

“Što se tiče samog odlaska u Englesku, sve je proteklo i bolje nego što sam očekivao. Bio sam skeptičan iz razloga što Rob za obuku koristi isključivo automobile sa volanom na desnoj strani, ali sam se adaptirao i navikao veoma brzo. U početku sam se dosta mučio, mada, moram priznati da sam imao tremu jer sam sjedao odmah pored najboljeg instruktora vožnje na svijetu i na mjestu gdje svakog dana upravljaju vozači Formule 1”, izneo je Jakšić prve utiske po dolasku na obuku.

​Mnogi se slažu da je Jakšić sjajan automobilista i da je pred njim sjajna automobilska karijera. Slično mišljenje deli i Vilson, nakon neverovatnih brzih krugova koje je Jakšić zabeležio na stazi.

“Dao sam sve od sebe da ostanem miran, fokusiran i da upijem sve Vilsonove savjete. Konačno poslednjeg dana kad su se poklopile sve kockice počeo sam da pravim nevjerovatno brze krugove gdje sam kasnio ukupno za Robom i vozacima F1 0,3 sekunde. Bio sam veoma srećan i zadovoljan kao i On.

Mnogo mi znači što sam i na kraju ostvario neki vid prijateljstva sa Robom i mislim da mi to može pomoći da se podignem na jedan veoma ozbiljan trkački nivo iz razloga što smo pričali na temu gdje će vidjeti da mi obezbjedi test u nekom Britanskom ili Evropskom šampionatu ili mjesto u nekom timu kao vozac. Takođe imam njegovu punu podršku i kontakt gdje god budem nastupao”, završava Jakšić za naš portal.

Da je Jakšić uspešno prošao obuku i zabeležio zaista sjajan rezultat tokom iste dokaz su i Vilsonove reči nakon završenje obuke. Vilsonovo mišljenje o Jakšiću vam prenosimo u celosti:

”Vasilije kada je stigao bio je poprilično agresivan u vožnji i postojale su određene veštine koje nije upotrebljavao za volanom. Ali kada smo počeli da učimo kako na pravi način da pomera telo, pravilno da prenosi težinu ka automobilu, upravlja glatko, da koristi pravilne putanje kroz kratke krivine. Napredak je bio fantastičan, stopa ubrzanja u njegovom učenju je bila najviša koju smo do sada videli kod vozača koji nije imao formalno obrazovanje da počne od njega i do samog kraja kad su njegova vremena krugova bila vrlo vrlo brza po svim standardima. Bilo je zadovoljstvo provesti vreme sa njim i sada imamo početak jednog pravog trkačkog vozaca”.

Jakšić svoju ovogodišnju sezonu počinje već za vikend, na brdskoj trci “Podi”. On će u Šampionatu Crne Gore nastupati sa već dobro poznatom Hondom Type R, dok će na trkama van granica svoje države nastupati u Micubišiju. O nastupima sa Micubišijem ćemo pisati u narednim danima.

Izvor: rallymagazin.rs

About vladimir

Check Also

TCR Europe Монца: Хомола и Аскона најбрзи на слободните тренинзи, ПСС Рејсинг високо позиционирани

28-те возачи кои настапија на слободните тренинзи денес на Монца, најавија доста интересен викенд. Во …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *